Een eigen zeilboot aanschaffen

Misschien ga je wel eens mee zeilen met een aantal vrienden of heb je net je zeildiploma gehaald en is het tijd voor je eigen zeilboot. Wanneer je een eigen zeilboot aan wilt schaffen, is het belangrijk om goed na te gaan waar je de boot voor gaat gebruiken. Ga je elk weekend met de boot op pad om kleine stukjes te gaan varen, ga je af en toe een lange reis maken, of wil je de boot enkel voor wedstrijden gebruiken? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van een zeilboot.

Welke zeilboot past bij jou

Wanneer je weet waarvoor je je boot wilt gebruiken kun je kiezen uit de volgende soorten boten:

  • plezier/wedstrijdjacht
  • kajuitzeiljacht
  • motorzeiler

Plezier/wedstrijdjacht

Wil je een boot aanschaffen om lekker zelf mee te kunnen varen en wedstrijden te doen, dan heb je al keuze uit verschillende soorten boten. Vaar je voornamelijk met zijn tweeën, dan is bijvoorbeeld een Stern waarschijnlijk een goede boot om mee te beginnen. Het zijn kwaliteits boten die redelijk goedkoop zijn en relatief lang meegaan.
Liever een wat grotere boot? Dan is de Valk een goede keuze. Op deze boot kun je met drie of vier personen lekker varen. Deze boot wordt vaak gebruikt bij wedstrijden en is ook recreatief erg goed te gebruiken. Ook om echt te leren zeilen is dit een erg fijne boot.
Ga je echt voor de wedstrijden, dan is de Laser een van de populairste keuzes. Deze boot is namelijk erg snel omdat hij heel licht is. Van deze boot zijn weer verschillende types verkrijgbaar. Het verschil tussen deze types zit voornamelijk het zeiloppervlak.

Kajuitzeiljacht

Ook met een kajuitzeiljacht is het mogelijk om aan wedstrijden mee te doen. Deze zeiljachten zijn een stuk groter en zijn voorzien van een kajuit. Hierdoor zijn ze ideaal om recreatief te gebruiken. De kajuitzeiljachten variëren vaak van 9 tot 12 meter en je kunt er met 4 tot 8 personen op verblijven. Ideaal dus om er een paar dagen met de boot op uit gaan.

Motorzeiler

Een motorzeiljacht heeft als voordeel dat ze gemakkelijk tegen de wind in kunnen varen. Op deze manier kun je makkelijk op de mooiste plekken komen. De motor zeiljachten beschikken over een kajuit en comfort is bij deze boten vaak erg belangrijk. Deze jachten zijn dan ook uiterst geschikt voor iets langere tochten waarbij je bijvoorbeeld met heel het gezin met de boot op vakantie gaat naar het buitenland.

 

Laat je bij het aanschaffen van een boot in ieder geval goed adviseren en leg dus ook uit waar je de boot voor wilt gaan gebruiken en wat je zeilervaring is. Dit zijn erg belangrijke punten om de juiste keuze te kunnen maken voor het aanschaffen van een eigen zeilboot.