Extreme zeilwedstrijd: de Volvo Ocean Race

Team brunel tijdens de Volvo Ocean RaceWat is de Volvo Ocean Race?

Eens in de drie jaar wordt er een zeilwedstrijd georganiseerd die om de wereld gaat: de Volvo Ocean Race. Deze extreme wedstrijd wordt gezien als één van de hoogst staande zeilwedstrijden, op gelijk niveau met de olympische spelen en de America’s Cup, en als de zwaarste zeilwedstrijd voor teams. De wedstrijd wordt opgedeeld in etappes en duurt ongeveer negen maanden. Ook het zeilteam van Nederland, team Brunel, nam afgelopen editie deel aan de wedstrijd.

Extreme omstandigheden

Tijdens deze race gebeuren er vaker dan gemiddeld ongelukken. Dit komt niet alleen door de potentiele aanvaringen met walvissen, ijsrotsen of losgeslagen containers, maar ook door de omstandigheden op de boten. De race duurt tot wel negen maanden. De bemanning van de zeilboten moet leven in kleine, vochtige ruimtes. Ze hebben weinig privacy, en het eten is vaak schaars. Tijdens de race werkt de bemanning in ploegen, maar in geval van nood moet iedereen klaar zijn om te helpen. Het stuk dat door de Zuidelijke Zee moet worden gezeild wordt door de meeste deelnemers als het gevaarlijkst gezien. Op dit stuk zijn al tijdens de eerste editie dodelijke slachtoffers gevallen, en ook tijdens latere edities zijn hier mensen overboord geslagen en nooit meer terug gevonden. Zo ook de Nederlander Hans Horrevoets, die in 2006 zijn dood vond in de oceaan.

Het Nederlandse zeilteam

Tijdens de afgelopen editie van de Volvo Ocean Race heeft het Nederlandse team, Team Brunel, goed gepresteerd, en is uiteindelijk als tweede geëindigd. De race ging van start in Alicante, Spanje, en eindigde in Götenburg, Zweden. Al Loriënt werd duidelijk dat team Brunel te ver achter lag op Abu Dabi Ocean Racing om nog te kunnen winnen. “Er gingen vaak kleine dingen fout waardoor we punten hebben laten liggen, maar over het algemeen hebben we goed gepresteerd”, aldus schipper Bouwe Bekking. Nederland is met drie keer winst wel nog steeds de recordhouder van de Volvo Ocean Race.